Uw airco laten onderhouden van uw auto

Airconditioning in elk jaargetijde

Wanneer uw auto is uitgerust met airconditioning, dan weet u dat de airconditioner koelt, maar weet u dat de airconditioner ook vocht uit de lucht haalt? In de zomer geeft het een aangename koele luchtstroom. Door in de winter of tijdens regenachtig weer de airconditioning te gebruiken, kan beslagen ruiten worden voorkomen en zal het sneller behaaglijk worden in de auto.

Airco en hooikoorts

Wist u dat het aanzetten van de airconditioning hooikoorts verminderd?
De airco houdt namelijk de lucht vrij van vocht, maar ook van stof, pollen, roetdeeltjes en micro-organismen zodat mensen met gevoeligheden of allergieën in de auto minder last hebben van niesbuien, gezwollen en jeukerige slijmvliezen.
Het is wel zaak om de airco goed te behandelen, want het luchtfilter kan namelijk niet alleen vol zitten met pollen, maar ook met schimmels die hooikoortspatiënten ook al geen goed doen.

airco

Werking aircosysteem

Het aircosysteem bestaat uit een gesloten systeem met een pomp, condensor, verdamper, reservoir en expansieventiel. Het koudemiddel (R134A) wordt door de pomp, die door de motor wordt aangedreven, rondgepompt. Het gasvormige koudemiddel wordt door de pomp samengeperst in een condensor, zodat de druk en temperatuur stijgen. Deze condensor is een warmtewisselaar, het koudemiddel wordt hier afgekoeld, waardoor het condenseert en vloeibaar wordt.
Dit vloeiende koudemiddel gaat naar de verdamper. Het koudemiddel gaat hier over in dampvorm. Aangezien voor dit verdampen warmte nodig is, die aan de omgeving wordt onttrokken, koelt deze verdamper aanzienlijk af en de temperatuur van de langsstromende lucht naar het interieur daalt. Het koudemiddel komt in dampvorm tenslotte weer bij de pomp terug en de cyclus begint opnieuw.

Werkt de airco niet goed?

Wij hebben speciale aircoapparatuur in huis om uw airco te controleren.
Als de airco niet voldoende koelt, zit er meestal te weinig koelmiddel in het systeem, maar het kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben.
Tijdens de aircowerkzaamheden meten wij de hoeveelheid aanwezige koelmiddel en controleren het systeem op juiste werking en of er geen lekkages of defecte componenten aanwezig zijn.
Hierna wordt het systeem weer afgevuld met de juiste hoeveelheid koelmiddel, waarna de airco weer naar behoren werkt.

Tips voor een goede werking van uw Airco:

  1. Gebruik de airco regelmatig. Als de stilstaande pomp langere tijd stilstaat op de trillende motor, worden de lagers continue belast waardoor de pomp sneller slijt. Bij frisser weer kan de verwarming er gewoon bij aangezet worden.
  2. Ruikt de lucht muf? Het komt door bacteriegroei op het raster van de verdamper. Laat de airco daarom jaarlijks desinfecteren.
  3. Schakel de airco ongeveer tien minuten voordat u de auto gaat stilzetten uit. Er komt dan minder vocht in het aircosysteem en de verdamper. Hierdoor verzamelen zich minder bacteriën waardoor de kans op nare luchtjes kleiner is.
  4. Schrik niet als er een waterplas onder de auto ligt. Dit is condenswater, dat via de verdamper wordt afgevoerd.

Een garage waar ze nog met beide
benen op de grond staan.